Коронавирус COVID-19

Какво трябва да знаете за коронавирус- COVID-19

 

Онлайн информация за Коронавирус
[covid19 country=“Bulgaria“ title=“България COVID-19 Коронавирус“ style=“3″ label_confirmed=“потвърдени“ label_deaths=“починали“ label_recovered=“възстановени“]

 

COVID-19 е заболяването, причинено от новия коронавирус, който се появи в Китай през декември 2019 г.

Симптомите на COVID-19 включват кашлица, висока температура и задух. COVID-19 може да бъде тежък, а някои случаи са причинили смърт.

Новият коронавирус може да се разпространява от човек на човек. Той се диагностицира с лабораторен тест.

Все още няма коронавирусна ваксина. Профилактиката включва често миене на ръцете, кашляне в завоя на лакътя и оставане у дома, когато сте болни.

Коронавирусите са вид вирус. Има много различни видове, а някои причиняват заболяване. Новооткрит тип предизвика скорошно огнище на респираторно заболяване, наречено COVID-19, което започна в Китай.

Лорън Зауер, MS , директор на операциите в Службата за подготовка и реакция на критични събития на Джон Хопкинс и директор на изследователската работа с отдела за биосъдържание на Джонс Хопкинс, споделя информация за COVID-19 и това, което трябва да знаете.

Как се разпространява COVID-19?
Последната информация показва, че COVID-19 може да се предава от човек на човек. Наблюдава се и разпространение в общността. Разпространението в Общността означава, че хората са били заразени с вируса в определена зона, включително някои хора, които не са сигурни как или къде са се заразили. COVID-19 е открит при хора в цял Китай и в над 100 други страни, включително САЩ.

Разпространението на този нов коронавирус се следи от Центровете за контрол на заболяванията (CDC), Световната здравна организация и здравните организации като Джон Хопкинс по целия свят. На 30 януари Световната здравна организация обяви огнището на COVID-19 за спешно обществено здраве.

Как се разпространи този нов коронавирус при хората?
COVID-19 се появи в Ухан, град в Китай, през декември 2019 г. Въпреки че здравните служители все още проследяват точния източник на този нов коронавирус, ранните хипотези смятат, че той може да бъде свързан с пазара на морски дарове в Ухан, Китай. Някои хора, посетили пазара, развиха вирусна пневмония, причинена от новия коронавирус. Изследване, което излезе на 25 януари 2020 г., отбелязва, че индивидът с първия докладван случай се разболя на 1 декември 2019 г. и няма връзка с пазара на морски дарове. Продължават разследванията за това как се заражда и разпространява този вирус.

Какъв е инкубационният период за COVID-19?
Изглежда, че симптомите се проявяват при хора в рамките на 14 дни след излагане на вируса.

Какви са симптомите на COVID-19?
Симптомите на COVID-19 включват:

кашлица
Треска
Задух
В редки случаи COVID-19 може да доведе до тежки респираторни проблеми, бъбречна недостатъчност или смърт.

Ако имате треска или какъвто и да е дихателен затруднение, като кашлица или задух, обадете се на вашия лекар или медицинско лице и обяснете симптомите си по телефона, преди да отидете до лекарския кабинет, спешното отделение или спешното отделение.

По телефона не забравяйте да им кажете, ако сте пътували извън страната през последните 14 дни, особено в страни, засегнати от COVID-19 (в момента Китай, Иран, Италия, Япония и Южна Корея). Също така, не забравяйте да им кажете, ако подозирате, че сте били близо (в рамките на 6 фута) на някой, който има COVID-19 за продължителен период. Вашият доставчик на здравни грижи или екипът за спешна помощ ще ви препоръча следващи стъпки.

Ако имате спешна медицинска помощ, обадете се на 911 и ги уведомете за вашите симптоми и скорошна история на пътуванията.

За актуализации вижте Центровете за контрол и профилактика на заболяванията (CDC) .

Какво е коронавирус?

Как се диагностицира COVID-19?
Диагнозата може да е трудна само с физикален преглед, тъй като леките случаи на COVID-19 могат да изглеждат подобни на грипа или лоша настинка. Лабораторен тест може да потвърди диагнозата.

Как се лекува COVID-19?
Към момента няма специфично лечение за вируса. Хората, които се разболяват от COVID-19, трябва да се лекуват с поддържащи мерки: тези, които облекчават симптомите. При тежки случаи може да има допълнителни възможности за лечение, включително изследователски лекарства и терапевтици.

COVID-19 причинява ли смърт?
Към 12 март 2020 г. 4 718 смъртни случая са приписани на COVID-19. От заболяването обаче са се възстановили 68 310 души. Тази информация идва от картата на Coronavirus COVID-19 Global Cases, разработена от Центъра за системна наука и инженерство на Джон Хопкинс .

Този коронавирус различава ли се от ТОРС?
SARS означава тежък остър респираторен синдром. През 2003 г. огнище на SARS започна в Китай и се разпространи в други страни, преди да приключи през 2004 г. Вирусът, който причинява COVID-19, е подобен на този, който предизвика епидемията от SARS от 2003 г.: и двата вида са коронавируси. Много все още не е известно, но изглежда COVID-19 се разпространява по-бързо от SARS от 2003 г. и също така може да причини по-малко тежко заболяване.

Как се предпазвате от този коронавирус?
В Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) има следните предложения:

Мийте ръцете си често и старателно поне 20 секунди. Използвайте дезинфициращ препарат на базата на алкохол, ако сапун и вода не са налични.
Покрийте кашлицата и кихането с тъкан, след което изхвърлете тъканта в кошчето.
Избягвайте да докосвате очите, носа или устата с немити ръце.
Останете вкъщи, когато сте болни.
Почиствайте и дезинфекцирайте повърхности и предмети, които хората често докосват.
Какви са предпазните мерки за коронавирус?
Няколко здравни агенции в Китай и други страни, включително Центровете за контрол на заболяванията (CDC) в Съединените щати и Световната здравна организация (СЗО), следят внимателно това заболяване и предприемат стъпки за предотвратяване на разпространението му.

За актуализации посетете Центровете за контрол на заболяванията (CDC) .

За коронавирусите:
Коронавирусите са често срещани при различни животни. Рядко коронавирусът на животните може да зарази хората.
Има много различни видове коронавируси. Някои от тях могат да причинят настинки или други леки респираторни (носа, гърлото, белите дробове) заболявания.
Други коронавируси могат да причинят по-сериозни заболявания, включително тежък остър респираторен синдром (SARS) и респираторен синдром на Близкия изток (MERS).

Коронавирусите са наречени заради външния им вид: Под микроскоп вирусите изглеждат така, че са покрити с заострени структури, които ги заобикалят като корона или корона.

zaboliavane avatar
Заболяване, симптоми и лечение. Богата информация за заболявания, болести, здраве и медицина. Включва всички сфери на грижата за здравето.
Would you like to receive notifications on latest updates? No Yes