Loading

Берберин

Берберин
природата за кръвната захър

Берберин – този ценен природен нутриент се среща в растенията хидрастис, кисел трън, орегонско грозде и коптис. Принадлежи към клас съединения, известни като алкалоиди и има наситено жълт цвят. Тестван е в стотици изследвания, които доказват, че проявява мощни ефекти върху различни биологични системи. След прием се транспортира в кръвта, а вътре в клетките се свързва с различни молекули, променяйки тяхната функция. Този механизъм на действие се доближава дори до ефектите на някои лекарства.

Полезни свойства на берберина:

-облекчава симптомите при диабет тип 2 и инсулинова резистентност;

-насърчава гликолизата и помага на тялото да разгражда захари вътре в клетките;

-намалява производството на захар в черния дроб;

-забавя разграждането на въглехидратите в червата;

-подобно на статините, спомага за повишаване нивата на HDL (добрия холестерол) в кръвта;

регулира нивата на кръвното налягане;

-подпомага функционирането на черния дроб;

-подпомага поддържането на нормално телесно тегло;

-има положително въздействие върху здравето на храносмилателната система и микробиома – увеличава броя на полезните бактерии в червата;

-експерименталните данни показват положително влияние при рак, болест на Алцхаймер, болест на Паркинсон и други;

-проявява антистрес ефект.

Берберинът намира широко приложение при наднормено тегло и диабет.

През последното десетилетие са проведени голям брой изследвания, които потвърждават, че берберинът понижава липидите в кръвта и нивата на кръвното налягане, и контролира кръвната захар при диабет тип 2. Той въздейства върху организма на молекулярно ниво и има разнообразни функции в клетките. Една от ключовите му ползи е, че активира ензима AMPk, който регулира метаболизма. Този ензим бива наричан и “метаболитен превключвател”. Намира се в клетките на различни органи, включително на мозъка, мускулите, бъбреците, сърцето и черния дроб. AMPk играе важна роля в регулирането на метаболизма.

AMPk има важно значение за определяне състава на телесните мазнини и по-специално на количеството мазнини в коремната област. Ниската активност на AMPk е свързана с преждевременно остаряване, хронично възпаление, високи нива на холестерол и триглицериди, повишени нива на мазнини в коремната област, инсулинова резистентност, митохондриална дисфункция, невродегенерация, наднормено тегло, висока кръвна захар. Берберинът е ефективен активатор на AMPk, което го превръща в ефективно естествено средство за справяне с всички тези проблеми.

Ефектът на берберина върху стомашно-чревния тракт е съвместим с този на антибиотиците. Предимството на берберина пред стандартните антибиотични средства е свойството му да оказва избирателно антимикробно действие, което не вреди на полезните бактерии като бифидобактерии и лактобацили. Множество изследвания доказват, че той е ефективен при диария, причинена от паразити и инфекциозни организми, включително ешерихия коли, клебсиела, причинителите на шигелоза, салмонелоза, гардиаза, амебиаза, холера.

Береберин при посттравматичен стрес.

Посттравматичният стрес е психическо разстройство, което може да се появи след травматично, животозастрашаващо събитие. Характерните признаци на това състояние включват нервна възбудимост, страх и кошмари. Учени от университета в Сеул, Южна Корея, са установили, че берберинът е полезен при пристрастяване към наркотици като кокаин и морфин, и предположили, че той може да облекчи състоянието при посттравматичен стрес. За да тестват хипотезата си, те използвали животински модел. Учените проследили няколко поведенчески реакции, за да изследват ефектите на берберина върху симптомите на нервна възбудимост при плъхове след единично излагане на стрес. Резултатите показали, че прилагането на берберин значително намалило нервната възбудимост и подобрило способността на плъховете да се справят с объркването и с полевите тестове. Освен това се оказало, че берберинът може да възстанови основните неврохимични смущения в мозъка на плъховете с посттравматичен стрес. Този ефект бил неподозиран и показал, че берберинът подпомага основните механизми за лечение на увредения мозък при остър стрес или страх.

барберин barberin bioline

барберин barberin bioline

<= Можете да поръчате тук!

Берберинът е безопасен, но ето какво да имате предвид, ако решите да го приемате под формата на хранителна добавка:

-може да взаимодейства с абсорбцията на тетрациклин и свързаните с него антибиотици;

-инхибира CYP3A ензимите при хората, а повечето медикаменти се метаболизират от тези ензими. По тази причина берберинът може да намали изхвърлянето извън тялото на много медикаменти и вследствие на това да усили техния ефект.

-може да увеличи ефекта от оралните хипогликемични лекарства, които се използват в лечението на диабет тип 2.

Продуктът е част от специалната серия предлагана в Bioline – Berberin, която се препоръчва за хора с диабет, висок холестерол, повишен апетит и наднормено тегло.

0 People voted this article. 0 Upvotes - 0 Downvotes.

Заболяване

Заболяване, симптоми и лечение. Богата информация за заболявания, болести, здраве и медицина. Включва всички сфери на грижата за здравето.

Loading
svg
Quick Navigation
  • 01

    Берберин

Заболяване, симптоми и лечение. Бихме искали да ви показваме известия за последните новини.
Dismiss
Allow Notifications