Now Reading: Главоболие разпознаване и лечение

Loading

Главоболие разпознаване и лечение

Едва ли има болка, която да е приемлива и уместна за изтърпяване. Разбира се, че няма. Няма и главоболие, което колкото и слабо да е, да не предизвиква тревога и напрежение.
Когато болката започне да се усеща като стягаща, нещата стават сериозни и първото нещо, което следва е разговор в лекарския кабинет.
Прието е главоболието да се дели на три основни вида: тензионно, мигренозно и клъстерно. Задължително е те да бъдат различавани, тъй като само така лечението им ще бъде правилно.

Тензионно главоболие
То е най-разпространеното. Дължи се на вратните мускули, които предизвикани от различни дразнители, реагират като се стягат и свиват. Независимо дали е поради стрес, недоспиване или неподходяща поза, тензионното главоболие не е чак толкова опасно.
Болките при него са от двете страни на главата и могат да бъдат придружени със схващане на врата и раменете. Неразположението може да продължи от около половин – един час до няколко дни. Масаж в зоната на слепоочията, както и повече спокойствие и почивка, значително облекчават състоянието.

Мигренозно главоболие
Този вид главоболие се разпознава лесно по това, че болката е фиксирана едностранно. С времето тя се усилва, не е изключено да е съпроводена с нетърпимост към светлина и шум.

Мигрената продължава с часове, но може да се разпростре и в рамките на дни. При някои хора пристъпите ги връхлитат един-два пъти годишно, при други всеки месец, дори всяка седмица. В такава ситуация помага пълното изолиране от всякакви звукови и светлинни дразнители.
Най-доброто лекарство срещу мигрена е здравият нощен сън, разтоварване на ежедневните ангажименти и активна почивка.

Клъстерно главоболие
То със сигурност е най-рядко срещаното. Характеризира се с най-силната болка. Пациенти я описват като нетърпима и изгаряща. Те споделят и съпътстващи симптоми като сълзене и запушен нос, отоци, зачервени очи. Пристъпите могат да бъдат редки или по-чести, но винаги следват ясно определена периодика.
Макар, че конкретната причина за това главоболие не е известна, практиката показва, че от него страдат предимно мъже. Медиците обясняват случващото се с анормална мозъчна дейност. Алкохолът и цигарите са сред провокаторите на клъстерното главоболие и трябва да се внимава с тях.
За такива болки няма ефикасни облекчаващи методи и процедури в домашни условия. За лечението им са нужни специални медикаменти и терапии, предписани от специалист.

Главоболие в тила
Случва се болката в главата да е съсредоточена ниско в тила. Отличава се с мускулно напрягане в задната част на главата и се нарича цервикогенно главоболие. То е крайно неприятно, със засилени болки и спазми.
Неочакван и рязък удар по врата може да предизвика размърдване на прешлените и да доведе до такова главоболие. То може да започне в следствие на темпорален артериит, тилна невралгия или при разкъсване на вертебралната артерия.
Цервикогенното главоболие се повлиява добре от масаж, топли и студени душове, подходяща физиотерапия.

Болки в горната част на главата
Те могат да бъдат предизвикани от най-различни причини и заболявания.
Случва се при невралгии, когато са увредени периферните нерви или при кръвно налягане, което „играе“ между ниски и завишени стойности. Ако има замайване и скованост, обикновено става въпрос за невроза.

Преумората и прекаленото физическо натоварване също водят до болки в горната част на главата. Същото се отнася и за всяка травма и нараняване на черепа. Болките се усилват при всяко мърдане на главата, допустими са още усложняващи симптоми като зрителни нарушения, с нищо необясними проблеми с паметта, гадене и повръщане.
Преглед при специалист и определяне на точната диагноза са от първостепенна важност.

Болка в главата и очите
Когато болката, освен в главата, се усеща и в очите, в повечето случаи е точно това – някакъв очен проблем или преумора от взиране в компютъра, да речем.
Болките могат да бъдат пробождащи, свързани със сълзи от очите и запушена ноздра. Възможно е клепачите да провиснат, а зениците да се увеличат. Ако почивката не помогне, има лекарства, които повлияват успешно неразположението.

Болка в главата и ушите
Вероятно става въпрос за възпаление на средното ухо, т. нар. среден отит.
Причините трябва да се търсят преди всичко сред ушни травми, инфекции, бактериални зарази, челюстни изменения, високо кръвно налягане.
За болките в главата и ушите често са виновни възпаления, дължащи се на инфекция и хипотермия. Заболяването може да е резултат от нараняване на лицево-челюстната става.

Болки в главата от мъдрец
Зъболекарите са свикнали с оплаквания за главоболие по време на растеж на мъдреци. Болките могат да бъдат изненадващо силни и нетърпими, дори с висока температура. Обикновено отшумяват, щом мъдреците пробият венеца.
Нека тази симптоматика да не се бърка с вирусно заболяване или грип. Обикновено, повишената температура действа подвеждащо. При нестихващи болки, думата има зъболекарят.

Болки в главата при навеждане
Когато болката в главата се усилва при навеждане, трябва да се проследи кръвното налягане. В такова състояние обичайно попадат жени с наднормено тегло, сочи статистиката.
Главоболието може да е знак за редица заболявания: на нервната система, дихателни и храносмилателни разстройства, болести на костите и мускулите, съдови проблеми, алергични реакции.
Подобна болка е характерна и при синузит. Не е изключено да е съпроводена от хрема, втрисане и умора.

Главоболие при бременност
Освен приятни емоции и щастливо очакване, бременността понякога причинява и негативни вълнения. Едно от тях е главоболието, от което се оплаква всяка втора жена през ценните девет месеца.
То се свързва най-вече с хормоналните изменения през този период. Не е изключено и наличието на мигрена, заради увеличения приток на кръв, който въздейства на кръвоносните съдове.
Жените изпитват различна по сила и вид болка. Едни говорят за упорита пулсираща болка, други я описват като стягаща и мъчителна. По-чувствителните се жалват от виене на свят и проблеми с фокусирането.

Главоболие при децата
И децата не са пощадени от главоболие. При тях е най-вече заради нарушено зрение, синузит или възпалено гърло. Възможно е да е в резултат на недохранване, падане на кръвната захар или повишено кръвно налягане.

В училищна възраст, болките в главата могат да станат част от ежедневието на подрастващите. Ако те започнат да ги измъчват в края на деня, логично е да се предположи, че е заради натоварена програма, която ги преуморява.
За по-малките подходящи са лекарства, съдържащи парацетамол. Всички медикаменти следва да бъдат предписани от лекар, за да бъдат избегнати всякакви рискове и нежелани усложнения.

Главоболие и световъртеж
Когато към болката се добави и световъртеж, на диагностика трябва да се подложи гръбначният стълб. Проблемите настъпват при спане на неудобна възглавница, лош матрак, четене и писане в неподходящо положение или редовно носене на тежка чанта през рамо.
Виенето на свят може да се дължи на неправилно мозъчно оросяване. Неврологът е този, който трябва да открие причината и да отхвърли възможни сериозни диагнози.

Главоболие от стрес
Стресът постоянно е сочен като един от основните причинители на редица болести. В стресова ситуация мускулите на шията и около гръбнака се напрягат и сякаш постоянно са в спазъм. Това води до проявата на главоболие, обикновено в края на работния ден.
Постепенно болките могат да станат хронични. Пациенти ги сравняват с усещането за стегната каска върху главата. Повечето от тях са запомнили, че болките ескалират, когато се притеснят или ядосат за нещо. Към главоболието редовно се присъединяват и болежки в гърба.

Схващане на врата и главоболие
При схванат врат е добре всеки да преосмисли начина си на живот и навиците си. Дали не стои прекалено дълго пред компютъра, примерно.
Мръсният въздух уврежда дишането, от там тръгват и болките в шийните прешлени. Старите травми също имат навика да се обаждат от време на време. Неудобна поза при спане или стоеж винаги рефлектира върху здравето и прави схващането на врата нетърпимо.

Главоболие с гадене
Когато главоболието върви с гадене и позиви за повръщане, причините могат да бъдат най-разнообразни. Сред по често срещаните са: обезводняване на организма; мигрена; понижени стойности на кръвната захар; настинка или грип; предменструален синдром; травма на главата; пиянство.
Ако симптомите не спрат за 24 часа и се наблюдава объркана реч и дезориентация, трябва да се отиде в болница.

Главоболие в слепоочието
Много разпространено и познато главоболие. Популярно е като главоболие на напрежението. Няма ясни интервали, през които се активира. Болката е тъпа, поносима, но за сметка на това – постоянна.
Може да се чувства като стягащ венец около главата или като тежест, която мачка черепа. Характерно е, че обхваща двете половини на главата.

Причини за главоболие
Познати са над 50 болести с единствен или основен симптом главоболието. Според мястото на болката, времето, по което се активира и неудобствата, които причинява, може да се определи произходът на заболяването.
Глава боли след пушене на цигари, прекаляване с алкохол или пиенето на некачествен такъв, при рязка климатична промяна. Ако болките се усилват и стават нетърпими, твърде вероятно е да приближава инсулт. Това е основателна причина за лекарска намеса и то бързо.

Продължителност на главоболието
Всяко появило се главоболие следва да бъде консултирано с невролог. Най-вече, ако се усилва и е продължително.

Не е изключено да се дължи на тежки заболявания, които трябва да се лекуват правилно.
От назначените изследвания ще се изясни дали има нужда от посещение при друг специалист – ендокринолог, кардиолог или друг.

Лек за главоболие
Временна помощ за главоболието са различните аналгетици или познатите мента, глог и валериана, които са на растителна основа. Удачни са и някои видове масажи.
Това, което е важно да се помни е, че отделните видове главоболие се третират с различни средства и лекарства. Приемът на болкоуспокояващи само временно отстранява болката, но не премахва причината и в крайна сметка не лекува. Единствено лекарят е в състояние да се оправи с болестта.

0 People voted this article. 0 Upvotes - 0 Downvotes.

Заболяване

Заболяване, симптоми и лечение. Богата информация за заболявания, болести, здраве и медицина. Включва всички сфери на грижата за здравето.

Loading
svg
Quick Navigation
  • 01

    Главоболие разпознаване и лечение

Заболяване, симптоми и лечение. Бихме искали да ви показваме известия за последните новини.
Dismiss
Allow Notifications