Улцерозен колит

Той се нарежда сред другите клинични състояния, свързани с възпаление на червата, които включват и Болест на Крон
Данните от последните години сочат, че все по-често се поставя диагноза улцерозен колит. Става дума за възпалителен отговор на тялото, засягащ целия храносмилателен тракт, което се характеризира с възпаление и язви по лигавицата на дебелото черво. Болестта може да се появи ката остра или като хронична.

Обичайно е това заболяване да бъде установено в зоната на дебелото черво, но може да се пренесе и из целия храносмилателен тракт. Улцерозният колит, познат още като язвен колит, предизвиква болка, дискомфорт и негативен ефект върху качеството на живота на пациента. Поради това е важно да бъде лекуван под наблюдението на лекар, за да бъдат проследявани симптомите.

В днешната статия представяме по-обстойно улцерозния колит, за да знаете какво го провокира и да въведете в ежедневния режим лесни домашни средства, които успешно се съчетават с обичайното лечение.

Какво предизвиква улцерозният колит?

Улцерозният колит предизвиква болка и дискомфорт
Към днешна дата не е категорично ясно какви са причините за развитието на улцерозен колит. Той се нарежда сред другите клинични състояния, свързани с възпаление на червата, които включват и болест на Крон.

Въпреки че няма безспорни данни за това – защо човек заболява от язвен колит, трябва да посочим няколко фактора, около които лекарите се обединяват:

Улцерозният колит е свързан с тип автоимунно заболяване. Това означава, че имунната система започва да атакува и унищожава здрави клетки в собствения си организъм – в случая в зоната на дебелото черво, разрушавайки тъканите и провокирайки образуването на язви.
Стресът е често срещан фактор, който води до зараждането на това заболяване.
Улцерозният колит засяга хората на възраст 20-30 години, като става все по-често явление с наближаването на 50-те и 70-те години.
Язвеният колит обикновено е провокиран от възпаление на червата.
Има подозрение, че е свързан с тип бактерия или вирус, които виреят в дебелото черво. Макар да няма лек, единственият начин за елиминиране на здравословния проблем (в близо 80% от случаите) е чрез отстраняване на дебелото черво.

Какви са симптомите на улцерозен колит?

Улцерозният колит обикновено е провокиран от възпаление на червата
Симптомите могат да са различни при отделните пациенти. Първоначално заболелите се оплакват от диария, като е възможно да има следи от кръв. В други случаи симптомите са свързани със силна болка в корема.

Няколко са основните симптоми, за които трябва да внимавате:

Силна коремна болка. Става дума за периодични спазми, които идват и си отиват. Освен това може да чувате заглушени звуци от зоната на червата, сякаш в корема има много газове.
Наличие на кръв или гной в изпражненията.
Случаи на диария.
Треска.
Бързо понижаване на теглото.
Гнойни рани в устата.
Гадене.

Натурални средства при улцерозен колит
Доверявайте се на експертното мнение на лекар, който може да идентифицира най-точно проблема и да предпише курс на лечение, съобразявайки се със симптомите. Както споменахме по-рано, при всеки човек те са различни и е добре лечението да е съобразено с възрастта и други индивидуални фактори при пациента.

За да допълните курса на лечение у дома, можете да следвате няколко лесни препоръки, които ще подобрят качеството на живота. Ето ги и тях:

Уверете се, че приемате точните витамини

Улцерозният колит притежава специфичната способност да понижава съпротивителните сили на организма и да възпрепятства оптималното усвояване на храната.

Това може да е опасно, затова трябва да се излекувате. Приемайте хранителни добавки, например:

Прочетете и това: Научете за невероятните ползи на спирулина за здравето

Спирулина: богата на витамини, фибри и протеини, които укрепват имунната система и подобряват качеството на живот.
Бирена мая: снабдява тялото с много нутриенти, необходими на човешкия организъм ежедневно. Освен това укрепва имунната система. Можете да се снабдите с бирена мая в магазините за природни стоки или аптеките.
Фолиева киселина или витамин В9: когато червата не усвояват правилно нутриентите, заради колита, това води до дефицит на фолиева киселина. Добра идея е да си я набавяте чрез хранителна добавка.
Алое вера: редуцира възпалението, като лекува и облекчава болката. Консумирайте сок всяка сутрин. За целта добавете 1 чаена лъжица гел от алое вера (5 гр.) в чаша с вода (200 мл.). Изпийте получената смес.
Алое вера редуцира възпалението, лекува и облекчава болката
Морковен сок: богат на витамини, облекчава ефикасно болката.
Супена лъжица ленено масло: започнете деня с него. То е богато на омега-3 мастни киселини, които са изключително полезни при възпаление.

Масло от вечерна иглика: още едно ефикасно натурално средство за лечение на симптомите на улцерозен колит. Запомнете, че трябва да го приемате на празен стомах, за да намалите възпалението и дискомфорта, свързани със здравословния проблем.

0 Comments

Заболяване, симптоми и лечение. Бихме искали да ви показваме известия за последните новини.
Dismiss
Allow Notifications