Мурсалски чай 14 ползи от него

МУРСАЛСКИ ЧАЙ – БЪЛГАРСКИЯТ ЕНДЕМИТ.

СЛЕД БАКТЕРИЯТА СЪЗДАВАЩА КИСЕЛОТО МЛАКО, МУРСЛАСКИЯ ЧАЙ Е ВТОРОТО ЧУДО, КОЕТО СЕ СРЕЩА САМО В НАШИТЕ ЗЕМИ И НИКЪДЕ ДРУГАДЕ ПО СВЕТА.
Има уникални лечебни свойства, признати по целия свят.
Чудотворният мурсалски чай (пирински чай) (Sideritis scardica), е същинско природно чудо, даряващо младост и здраве на всеки, който се докосне до него. У нас той стана популярен едва през последните десетилетия, въпреки че по цял свят славата му се носи от столетия.
Уникалният природен лек е описан първо край село Мурсалица, откъдето произхожда името на билката.
Билкарите твърдят, че всеки, който консумира редовно мурсалски (пирински) чай, не изпитва никога дискомфорт от главоболие, ставни проблеми, високо кръвно, респираторни проблеми, проблеми с бъбреците и ендокринната система.
Екстракт от Мурсалски чай помага при:
  1. Анемия

Вече има и Екстракт от Мурсалски чай

Мурсалски чай
Мурсалски чай
Свойствата на тази уникална билка граничат със свръхествественото и невъзможното. Счита се, ч тя е способна да победи дори рак. Наричат я още българската виагра, заради положителния й ефект върху мъжката потентност.
Билката действа пречистващо на черния дроб и стимулира умствената дейност. Всеки, който се е докоснал до това природно чудо, може да потвърди неговите невероятни качества.
Мурсалски чай расте в Родопи, Рила и Пирин, НО ВНИМАНИЕ, мурсалски чай се среща изключително рядко и събирането му е забранено.
Понастоящем билката е защитен вид и е включена в Червената книга на България. Любен Ушев е първият, който започва да отглежда култивирано мурсалския чай в България – преди близо 15 години. Днес чаената му плантация се простира на площ от близо 20 декара в село Триград.
Със своето антибактерицидно, антитуморно и антивирусно действие, билката е на особена почит от фитотерапевтите. Тя се препоръчва с цел общо укрепване на незрялата имунна система на кърмачетата, веднага след отбиването им. Ускорява оздравителните процеси при грип и други вирусни инфекции.
По отношение на химичния състав на чудотворния пирински чай, той е същинска съкровищница, в която можем да открием цели 22 микроелемента от Менделеевата таблица – калий, магнезий, калций, цинк, желязо, кобалт, мед, селен, натрий.
Кобалтът е веществото, което помага при безплодие и стимулира дейността на половата система.
Флавоноиди, терпеноиди и иридоиди са вещества, които вероятно много от Вас чуват за тях. Благодарение на тях коментираната билка притежава невероятната мощ да се бори с патогенните микроорганизми.
Съдържащите се феноли в любимия ни шоколад и в кафето, без което не можем, са неизменна част от богатия химичен състав на лековитата билка. Тяхното полезно действие се изразява в това, че редуцират риска от сърдечно-съдови заболявания и всички проблеми, произхождащи от тях.
Ползи, вреди.
От безбройните ползи, които оказва върху общото ни здравословно здраве тази билка, най-известните са следните й полезни действия:
отхрачващо при белодробни заболявания, както и при астма
пречистващо на черния дроб и бъбреците – чисти тежки метали, радиоактивни вещества и други вредни отлагания
успокояващо на нервната система
тонизиращо и общоукрепващо на имунната дейност
антираково – спира развитието на рак
айти ейдж действие – антиоксидантите възпрепятстват окисляването на клетките и забавят стареенето
стопира развитието и предпазва от атеросклероза
болкоуспокояващо при хроничен гастрит
стимулира половата активност
Лечение:
Анемия.
Планинското чудо се използва с успех за лечение на анемия. В такъв случай препоръчваме прием на екстракт заради по-високата концентрация на полезни вещества. В чая тя едва седем процента.
Алтернативен вариант за успешно лечение на това заболяване е приемът на спиртен извлек. С дозировката и спецификата на неговия прием вече Ви запознахме по-горе в статията.
Тайната на действието на уникалната билка се крие в това, че тя доставя на тялото ни незаменимата фолиева киселина. В нейно присъствие желязото се усвоява по-добре. Всъщност, неговият недостиг е причината за развитие на анемия.
След продължителен прием на екстракта пациентите се подобряват значително. Подобрението им се дължи стимулираното узряване на еритороцитите и насърчаване на образуването на еритроцити в костния мозък.
Астма.
Лечебният еликсир на Родопите, както заслужено наричат пиринския чай, е същинска панацея при астма. До приема на този натурален продукт трябва да не само в моментите на пристъп. Редовният му прием значително намалява интензитета и продължителността на кошмарните астматични пристъпи.
Мурсалски чай помага при астма
Полезното му действие се обяснява с факта, че той засилва притока на кислород бронхите и белите дробове и това значително облекчава състоянието на пациента.
Бронхит.
При бронхит благодарение на мощните си отхрачващи и противовъзпалителни качества, билката подобрява състоянието на пациента и няколко дни след старта на приема й заболяването е излекувано. Чаят от билката не само цери заболявания на бронхите, но и предпазва от повторна проява на заболяването в случай, че се приема редовно.
За да подсилите лечебните му свойства, не забравяйте да прибавите към него лъжичка ароматен мед, който единствено ще подпомогне оздравителните процеси.
Диабет.
Установени са ползите на мурсалския чай при заболяване от диабет. Веществата в мъхестото растение са превъзходен регулатор на инсулина и нивата на глюкозата в кръвта. Именно натрупването последното вещество и нелекуването на заболяването води до усложнения, свързани със смущения в зрението и бъбречни проблеми.
Оказва положително влияние и върху дейността на панкреаса, което също повлиява положително върху състоянието на пациентите със захарна болест.
Не малка заслуга за регулиране на кръвните показатели, по-специално стойностите на захарта, има съдържащият се в растението цинк.
Диуретик.
[epcl_custom_ads id=“1″]
Мурсалски чай цери кашлица и бронхит
Билката е мощен диуретик, чието действие е признато не само от фитотерапевти, но и от лекари. Повлиява положително на диурезата, регулирайки бъбречната и простатната дейност. Безценен е при затруднено уриниране, тъй като улеснява изпразването на пикочния мехур.
На мощните му качества като диуретик се дължи и редуциращото му въздействие по отношение на високите стойности на артериално налягане.
Диария.
Благодарение на противовъзпалителните и противомикробните му компоненти пиринският чай се препоръчва при чревни инфекции, предизвикващи диария. Той е идеалното средство, гарантиращо бързо възвръщане на нормалния баланс в чревната микрофлора, който инфекциите нарушават.
Приемайте по три чаши от чудотворната отвара, приготвена по метода, с който вече Ви запознахме.
Кашлица.
При кашлица чаят дава незабавен ефект. Това е най-мощната билка, която повлиява лечебно и стимулиращо на бронхиалната дейност. Чрез засилване дейността на бронхите се стимулира тяхното пречистване от натрупаните в следствие от кашлицата секрети.
От отхрачващите качества на това природно чудо могат да се възползват малки и големи. Чаят е с характерен, но приятен вкус, който се понася добре от децата. Ако детето е над година и половина към билковия извлек може да се добави и мед.
Приемайте ежедневно от ароматната напитка цяла зима и всички вируси ще Ви подминат.
За черен дроб.
Благоприятен ефект върху черния дроб и неговата дейност оказва пиринското чудо. Екстрактът от билката възпрепятства липидното окисляване и по този начин течностите, попаднали в черния дроб и бъбреците, се изхвърлят бързо от организма без да се задържат продължителен период в него.
Заедно с тях тялото ни напускат и всички токсини и вредни вещества, възпрепятстващи нормалната дейност на черния дроб. Билковият екстракт не позволява образуване на плаки и по този начин до клетката достигат единствено качествените и полезни мазнини.
При хепатит приемайте по сто милилитра от отварката преди всяко хранене.
При бременност, за деца.
Приемът на мурсалски чай не е препоръчителен по време на един от деликатните периоди в живота на жената – бременност. Счита се, че съдържа вещества (флавоноиди и етерични масла), които действат стимулиращо на маточната дейност.
Някои фитотерапевти дори препоръчват билката да се дава на кърмачета. Според тях приемът й в кърмаческа възраст не крие рискове и е напълно безопасно да се приема с лечебна цел. На нашите баби този лек е известен като средство за повишаване имунитета на бебетата след тяхното отбиване.
За бъбреци.
Пиринският чай е известен и с лечебните си свойства при болни бъбреци. Твърди се, че тези които го приемат редовно не страдат от бъбречни и жлъчно-каменни заболявания, тъй като билката възспира тяхното образуване.
Високо кръвно.
При високо кръвно въздействието на мурсалския чай е изключително ценно за всички хипертоници. Този безвреден природен лек, приеман редовно, може да измести напълно приема на медикаменти за сваляне на артериално налягане. Това, разбира се може да прецени единствено специалист.
За регулиране на налягането в артериите и избягване на всички неблагоприятни последици, предизвикани от него, се препоръчва прием на три чаши дневно от отварата или тинктура
Щитовидна жлеза.
Екстракт от билката не се препоръчва за прием от пациенти, диагностицирани със заболявания на щитовидната жлеза.
За нерви.
Успокойте нервите с мурсалски чай
Този невероятен природен лек е сигурно оръжие срещу нерви. Той помага да се отпуснете и е в състояние да успокои дори най-нервния човек. Ето още една основателна причина всекидневно да посягате към чашата ароматен чай от мурсалски чай. Този мощен природен антидепресант гарантира положителни резултати дори без прием на медикаменти.
Язва.
Билковият екстракт повлиява успешно лечението на язва. Той е задължителният природен лек за пациентите с тази диагноза. Приемайте го преди храна, за да успокоите раздразнения стомах. Установено е, че приемът му в съчетание с подходящ хранителен режим дава невероятни резултати.
Цистит.
При цистит мурсалският чай е прекрасна алтернатива за лечението му. Противовъзпалителните агенти, съдържащи се в него, оказват положителен ефект при възпаления на пикочния тракт, каквото и заболяването цистит.
Отслабване.
Великолепният мурсалски чай идва на помощ и на тези, които желаят бързо и здравословно отслабване. Консумацията му преди храна е превъзходно средство за засилване на метаболизма и стимулиране на процесите за изхвърляне на излишното количество течност от тялото – две изключително важни предпоставки за постигане на отслабващ ефект.
Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

0 Comments