Депресивни заболявания

Депресия

Депресията е често срещано състояние, което се свързва с широк кръг от емоционални и физически симптоми, които имат голямо влияние върху ежедневието на пациента. Хората, страдащи от депресия губят контрол върху настроението и чувствата си и са отпаднали през по-голямата част от времето. В последствие те могат да изпитат трудности да се задържат на работа, да продължат образованието си, и/или да поддържат семеен живот и социални контакти.

Депресията може да засегне всеки, но множество социални и биологични фактори повишават риска от развитие на заболяването. Допълнително стресиращи преживявания като болест, безработица или смърт на близък човек могат да отключат това състояние при някои хора.

Симптоми

Депресията засяга хората по различен начин, но е нещо повече от „понижено” настроение за кратък период от време. В следствие на химически промени в мозъка, хората с депресия могат да изпитат за продължително време чувство на тъга и тревожност, да имат необясними болки и страдания, лошо качество на съня и/или загуба на интерес и енергия. Тези симптоми могат да продължат седмици, месеци или години.

При най-сериозните случаи депресията може да доведе до мисли за самоубийство и самонараняване.

Статистика

Депресията е разпространена по целия свят сред хора от всички възрастови групи и социален произход, сред мъже и жени. Депресията обикновено се проявява за пръв път при хора на възраст 20-25 години.2

Оценката за честотата варира в широк диапазон, но в повечето страни 8-12 % от населението страдат от депресия в някакъв период от живота си. 2

Световната Здравна Организация поставя депресията сред най-инвалидизиращите заболявания в света, като тежката депресия е оценена в същата инвалидизираща категория като терминалния стадий на рак.3 Депресията е болест с голяма тежест в страните, както със среден, така и с висок доход. 3 Едно проучване е открило, че 65% от хората, страдащи от депресия са оценили състоянието си като тежко инвалидизиращо ги.4 Въпреки това, много хора с депресия остават нелекувани. 4

Диагноза и лечение

Много важно е хората, които проявяват симптоми на депресия да потърсят професионална помощ.

Депресията може да се диагностицира от лекар, който разпитва за симптомите, всекидневния живот и фамилната обремененост на пациента. Може да се наложи и преглед на физическото състояние, за да се изключи друго заболяване. След като се постави диагноза обикновено се предлага комбинирано лечение, включващо медикаменти, консултиране, социална подкрепа, упражнения и техники за самопомощ.

Подкрепата на приятелите или член от семейството също са много важна част от цялостното лечение. Най-близките на страдащите от депресия трябва да ги поощряват да потърсят помощ и да бъдат в тяхна подкрепа, когато това се случи.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

zaboliavane avatar
Заболяване, симптоми и лечение. Богата информация за заболявания, болести, здраве и медицина. Включва всички сфери на грижата за здравето.
Would you like to receive notifications on latest updates? No Yes