Loading

Костни заболявания

Костните заболявания са голяма група заболявания, които засягат ставите в човешкото тяло, имат различен характер и локализация, но са болезнени, повлияват върху качеството на живот, а някои от тях се поддават трудно на лечение.

Видове костни заболявания

Артрит – представлява поражение на ставите, което протича в остри и хронични форми с поражение на една или няколко стави. Причините за възникването на артрита са многобройни – травма, нарушение на обмяната на веществата, ревматизъм и други. Артритът може да бъде обикновен или ревматоиден, като вторият е автоимунно заболяване.

Артроза – представлява болестно състояние, което засяга една или повече стави, което възниква в резултат на увреждане или износване на ставния хрущял. След засягането на ставния хрущял настъпва и вторично увреждане на костта и възпаление на ставната обвивка, което е съпроводено в повечето случаи с нейното свиване.

Ревматизъм – представлява автоимунен възпалителен процес, който може да се развие след прекарана инфекция на фаринкса, която е причинена от стрептококови бактерии от група А. Доказано е, че ревматизъм може да възникне и след прекарана кожна инфекция със стрептококи. Ревматизмът има разнообразна клинична картина като повишена температура, лесна умора, обща отпадналост, болки в големите стави, зачервяване и подуване.

Гонартроза – представлява артроза на колянната става. Колянната става е една от големите стави в човешкото тяло, която поема на тежестта и е от важно значение на походката и правилната стойка. Гонартрозата засяга най-често отделът на ставата, който е разположен от вътрешната страна на коляното, защото той е изложен на по-голямо механично натоварване. Най-честият симптом е болката, която в началните фази се появява при по-интензивно натоварване в коляното и отшумява след покой. В напредналите фази болката става почти постоянна и не зависи от натоварването.

Коксартроза – представлява артроза на тазобедрената става. Основен симптом тук също е болката, която се усеща дълбоко под средата на слабинната гънка. В по-късен етап износването на ставния хрущял и деформацията на ставните повърхности водят до скъсяване на крака от засегнатата страна.

Бурсит – представлява възпаление на която и да е от бурсите в тялото. Възпалението на тези околоставни торбички води до раздразняване на тъканта, която обхваща отвътре стените им, при което тя става груба и произовежда по-голямо количество течност от нормалното. Причините за възникване на бурсита може да бъдат травма, инфекция и отлагане на микрокристали.

Остеопороза – това е болестно състояние, при което костите са чупливи и слаби и дори леко натоварване може да доведе до счупване. В голяма част от случаите намалената здравина на костите се дължи на ниския състав на фосфор, калций и други минерали в техния състав.

Остеохондроза – група дегенеративни заболявания, които засягат ставния хрущял и нормалното костно формиране. Наблюдават се предимно при деца и младежи. Причината за възникване на остеохондроза все още не е уточнена. Смята се, че това могат да бъдат метаболитни, инфекциозни и токсични фактори, остри травми и системно физическо натоварване. Остеохондрозата има различни локализации – ставни, извънставни и такива на гръбначния стълб.

Латерален епикондилит – това е едно често срещано болестно състояние, което е предизвикано от претоварване в областта на лакътя. Заболяването се среща много често при тенисисти.

Причината за възникването му е многократно повтаряне на еднообразни движения с лакътя, а най-често засегнати са хора на възраст между 30 и 50 години.

Луксация на тазобедрената става – това е ортопедичен проблем при новородените, като причините за луксацията не са напълно изяснени. Състоянието настъпва, когато детето започва да прохожда – в момента, в който мускулното натоварване на краката значително се увеличи, главата на бедрената кости излиза над- и извън ставната повърхност.

Реактивен артрит – познат е още като синдром на Райтер. Представлява хронична форма на артрит, която се характеризира с три специфични особености – възпаление на пикочната, половата или храносмилателната система; възпаление на очите; възпаление на ставите. Смята се, че се дължи на автоимунна атака срещу налични в изброените системи на тялото инфекциозни агенти – най-често бактерии и хламидии. Симптомите са разнообразни, като най-често ставите, които са засегнати от възпалението, са коленните, глезенните, китковите и малките стави на ходилото. Тяхното възпаление причинява болка и скованост, подуване и затопляне, понякога зачервяване.

Ревматоиден артрит – представлява системно автоимунно заболяване, което причинява хронично възпаление на ставите. Възможно е да се засегнат и тъканите около ставите, както и други органи в тялото. Характеризира се с периоди на обостряне и ремисия. Заболяването има прогресиращ характер, а много от болните се затрудняват с обикновени ежедневни дейности като ходене, стоене, къпане, миене, обличане, приготвяне на храната и самообслужване.

Остеофит – увеличаване на костната структура, което е познато още като шопове. Причините за възникване на остеофит са разнообразни, но лошото качество на живот, консумирането на вредни храни или недохранването могат да причинят остеофит.

Основният симптом е образуването на шипове, чието образуване отнема много време, но започва още в началото на износването на ставите. Хората започват да се оплакват от болки в гръбнака, скованост, изтръпване, затруднено движение и световъртеж.

Сколиоза – гръбнакът има четири извивки – гръдна, шийна, кръстовидна и поясна, които формират S-образна форма на гръбначния стълб. В предно-заден план той изглежда прав и няма извивки. При деформиране на гръбнака в тази посока се говори за сколиоза. Причината за възникване на сколиоза е все още неизвестна, но е възможно да се получи от друго заболяването, а в 15% от случаите е вродено състояние.

Дискова херния – позната още като дископатия. Това заболяване засяга гръбначния стълб, при което се разкъсва външния фиброзен пръстен на междупрешленните дискове. Така централната мека част се деформира и това спомага за навлизането ѝ в гръбначно-мозъчния канал, като притиска и намиращите се в него структури. Заболяването започва с внезапна срязваща болка, както и пълна невъзможност за осъществяване на движение. Болката е силна и са засегнати много стави и мускулни групи.

Симптоми при костни заболявания

Както стана ясно костните заболявания са редица, а причините за възникването и тежестта им са различни. Симптомите при различни видове костни заболявания са различни, в зависимост от вида на конкретното заболяване, както и от неговата локализация.

В най-общия случай се наблюдава повишена чупливост на костите, болки и ограничаване в движенията, скованост, подуването и зачервяване на ставата, невъзможност за изпълняване на обикновени ежедневни дейности. Голяма част от костните заболявания имат хроничен характер с периоди на обостряне на болестните симптоми и периоди на ремисия.

Диагностициране на костни заболявания

Диагностицирането на костните заболявания се извършва на база назначаването на разнообразни изследвания – образна диагностика, кръвни изследвания и редица физикални изследвания. Ранното диагностициране на различните видове костни заболявания е важен момент в овладяването на болестните процеси.

Лечение на костни заболявания

Лечението на костните заболявания е труден и продължителен процес, а в случаите на хроничните такива, лечението и ограничаващите мерки могат да траят цял живот. В голяма част от случаите се назначават различни медикаменти, нестероидни противовъзпалителни средства, хранителни добавки, физиотерапия и различни способи, които ще облекчат състоянието на болния.

Умереното движение и здравословното хранене също за важен фактор не само за овладяване на различните костни заболявания, но и за цялостното здравословно състояние.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

0 People voted this article. 0 Upvotes - 0 Downvotes.

Заболяване

Заболяване, симптоми и лечение. Богата информация за заболявания, болести, здраве и медицина. Включва всички сфери на грижата за здравето.

Loading
svg
Quick Navigation
  • 01

    Костни заболявания

Заболяване, симптоми и лечение. Бихме искали да ви показваме известия за последните новини.
Dismiss
Allow Notifications