Белодробни заболявания

Белодробните заболявания представляват нарушения и патологични състояния, които засягат нормалните функции на белия дроб. Белодробните заболявания са сериозни медицински състояния, а голяма част от тях са причинени от тютюнопушене. Съществуват редица белодробни заболявания, които не бива да се подценяват.

Видове белодробни заболявания

Няколко са най-често срещаните белодробни заболявания, които има сериозен характер и тежки последици.

Бронхиална астма – най-честото хронично заболяване на дихателната система в детска възраст и едно от най-честите при възрастните хора. Честотата на бронхиалната астма е най-висока в индустриално развитите страни. Водещ симптом на астмата е пръхтящото дишане със свистящ характер, често придружено с дразнеща кашлица.

Бронхит – заболяване на дихателната система, което протича с възпаление на лигавицата на белодробните бронхи. Причинява задъхване и тежка кашлица, съпроводена със слуз. Протича в остра и хронична форма. Острият бронхит се дължи на белодробна инфекция, а хроничната форма се дължи на често боледуване с остър бронхит, който отслабва и раздразва бронхите. Работата на запрашени места също може да причини хроничен бронхит. Най-честият причинител на болестта си остава дългогодишната употреба на тютюн.

Белодробен оток – остро /в някои случаи хронично/ животозастрашаващо състояние, при което настъпва остра и внезапна декомпенсация на белия дроб. Честа причина за остър белодробен оток е лявата сърдечна недостатъчност.

Белодробен застой – остро или хронично нарушение, което се наблюдава в оттичането на кръвта към лявото предсърдие с последващо напълване на кръв на белия дроб и бронхиалните съдове.

Пневмония – възпалително заболяване, което засяга белодробния паренхим. Причините за пневмония могат да бъдат химични и инфекциозни, алергични и физикални. Пневмониите заемат 5-10% от всички болнични приеми, като 20 смъртни случаи на всеки 100 000 души годишно се дължат на пневмония.

Белодробна фиброза – болестно състояние, при което в белите дробове се разраства фиброзната /съединителна тъкан/ и се наблюдава отслабване на дихателната функция. Белодробната фиброза има бавен прогрес с нетипични първоначални оплаквания.

Белодробна емболия – възниква при запушване на белодробната артерия или клонове от ембол. Емболът е откъснал се от венозната мрежа кръвен съсирек, който по венозен път достига и запушва голям кръвоносен съд в белите дробове. Това е опасно състояние, което изисква спешна лекарска намеса.

Саркоидоза – болестен процес, при който в белите дробове се образуват малки възелчета. Заболяването поразява лица в по-млада възраст. Заболяването има склонност чести обостряния и бавно прогресиране, а при възникването на усложнения прогнозата се влошава.

Белодробен абсцес – остро нагнояване на белодробната тъкан и образуване на кухина, около която постепенно се образува капсула. Засяга предимно мъже.

Рак на белия дроб – злокачествено образувание, което се изразява в бързо разрастваща се формация и увеличаване на белодробната тъкан. Причина е за милиони смъртни случаи годишно. Основният причинител на рак на белия дроб е тютюнопушенето, но фактори като стрес и понижаване на имунитета също играят важна роля.

Симптоми при белодробни заболявания

Основен симптом на всяко едно белодробно заболяване е честотата на дишане. Тя се увеличава след нахранване, при движение, емоции, физическо натоварване и намалява при сън и покой. Други основни симптоми на белодробни заболявания са упорита кашлица /влажна или суха/, храчки, висока температура, болки в областта на гърдите, синкаво оцветяване на видимите лигавици и кожата.

Като цяло всяко едно белодробно заболяване има различна специфика на протичане, но това са едни от алармиращите симптоми за нередност. Важно е да се отбележи, че някои сериозни заболявания като рак на белия дроб протичат почти безсимптомно, а при появата на симптоми заболяването е в напреднал стадий.

Диагностициране на белодробни заболявания

Ранната диагностика е от решаващо значение за лечението и възпрепятстване на усложнения. Всяко белодробно заболяване изисква прецизни диагностични подходи и компетентна лекарска помощ.

Лечение на белодробни заболявания

Колкото по-ранна е фазата на белодробното заболяване, толкова по-добри са прогнозите. Ракът на белия дроб се лекува чрез оперативна намеса, химиотерапия, радиотерапия и прилагането на различни медикаменти.

В зависимост от вида на белодробното заболяване се прилагат различни лекарства и препарати. Белодробната емболия е едно от най-спешните белодробни заболявания, което изисква навременна лекарска намеса, прилагане на кислородолечение и борба с настъпилия шок.

Профилактично всеки може да взима Pulmole (Пулмол)  За чисти бели дробове!

Може да поръчате от тук – Pulmole (Пулмол)  За чисти бели дробове!

pulmole Пулмол чисти бели дробове
Pulmole Пулмол чисти бели дробове

Превенцията на белодробните заболявания е ключов момент в борбата с тях. Спирането на тютюнопушенето, навременното лечение на дребните инфекции и ограничавание на престоя в среда със силно замърсен въздух са ключови моменти в борбата с тези заболявания.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

0 Comments

Заболяване, симптоми и лечение. Бихме искали да ви показваме известия за последните новини.
Dismiss
Allow Notifications